Nieuwsuur: Slimme deurbel rukt op in strijd tegen inbraken, maar hoe zit het met privacy?

Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur van de NOS gaf op zondagavond 12 januari 2020 aandacht aan de groei van de slimme deurbel in Nederland. Er werd in de reportage onder andere aandacht gegeven aan het project in Almere waarbij de gemeente de SkyBell Trim WiFi deurbel met camera gratis aan bewoners in een wijk gaf om het aantal woninginbraken omlaag te krijgen. Dit bleek succesvol waardoor drie andere gemeenten ook een proefproject zijn gestart.

Ring

SkyBell concurrent Ring kwam onlangs nog in opspraak doordat inloggegevens van gebruikers op het darknet waren beland. Vermoedelijk zijn deze gegevens gelekt via derde partijen, bijvoorbeeld doordat gebruikers dezelfde wachtwoorden gebruiken. Amazon, dat Ring twee jaar geleden overnam, heeft namelijk geen bewijs gevonden dat hun systeem gehackt is.

Veiligheid SkyBell

We hebben contact gehad met SkyBell over de veiligheid van de SkyBell servers waarop de videobeelden worden opgeslagen. SkyBell geeft ook aan dat er geen bewijs gevonden is over eventuele hacks of misbruik van accounts. Wachtwoorden van SkyBell accounts worden versleuteld opgeslagen. De videobeelden op de SkyBell servers zijn maar kort (7 dagen) beschikbaar en worden daarna automatisch gewist. Binnen die 7 dagen kun je de beelden opslaan op je smartphone of tablet. Je bepaalt daarna zelf hoe lang je de videobeelden wilt opslaan.

Tips voor meer veiligheid

  • Wijzig met enige regelmaat wachtwoorden, van je smartphone/tablet en van je SkyBell account, bijvoorbeeld één keer per jaar;
  • Wijzig ook met enige regelmaat het wachtwoord van je WiFi-netwerk;
  • Zorg voor een goed beveiligde verbinding, moderne WiFi-routers gebruiken standaard WP2 met AES versleuteling;
  • Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord, varieer per website en en applicatie
  • Maak wachtzinnen aan, hoe langer het wachtwoord is hoe moeilijker het te kraken is.
  • Maak geen gebruik van openbare WiFi netwerken

Lees meer informatie over hackers, ransomware en tips op de website laatjeniethackmaken.nl

Bron en beeld: Nieuwsuur.nl


Koop een slimme deurbel online in onze webshop